Založ si blog

Štrajk tisícky Podpoľancov bol podľa médií „mítingom“

Obyvatelia podpolianskych obcí sa už po tretíkrát stretli na proteste, aby kompetentným a najmä banskému úradu ukázali, čo si myslia o pripravovanej ťažbe zlata na Bielom vrchu pri Detve.

Prvý protestný pochod sa uskutočnil v apríli, druhý v septembri a tretí v decembri tohto roka. Dôvodom je absolútne ignorovanie vôle občanov zo strany ťažobnej spoločnosti a kompetentných orgánov. Nielenže existuje petícia proti ťažbe zlata metódou kyanidového lúhovania na Bielom vrchu, ktorá obsahuje vyše 11 tisíc podpisov, ale v celom procese je akosi veľa prešľapov, ktoré sa zamietajú pod koberec. Stačí spomenúť niektoré:

Minulý rok bol do územného plánu Detvy začlenený dobývací priestor, aj keď v tom období ešte žiadny dobývací priestor určený nebol. Až keď sa ozvali okolité obce a aktivisti, ktorí rázne namietali proti takejto úprave územného plánu, architekt sa vyjadril, že dostal zlé podklady. Úsmevné. V týchto podkladoch sa už priamo rátalo s dobývacím priestorom (ktorý je obchodovateľný a priamo vyčlenený na ťažbu) a boli mu prispôsobené aj komunikácie. Či to bol zámer, nenápadný pokus oklamať ľudí alebo chyba, o tom nech si čitateľ urobí názor sám.

Druhé prekvapenie prišlo v podobe vylúčenia občianskeho združenia z konania o určenie dobývacieho priestoru. Inými slovami, združenie nemohlo namietať, argumentovať, hájiť záujmy občanov, pretože na to rozhodnutím Hlavného banského úradu v Banskej Štiavnici a Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici nemalo nárok.  Krajský súd žalobu uznal a združenie sa stalo opäť súčasťou celého procesu. Ale len na papieri… Právo byť účastníkom konania je združeniu upierané dodnes.

Aj napriek protestom, petícii, nesúhlasným stanoviskám zúčastnených strán, dokonca aj samotného mesta Detvy bol nakoniec dobývací priestor ťažobnej spoločnosti určený! A akoby to nestačilo, krátko po tom sa v slovenskej komerčnej televízii objavila reportáž, ktorá zaváňala tendenčnosťou. V úvode moderátorka uviedla, že určenie dobývacieho priestoru je pozitívnym signálom, že sa na Slovensku ťažiť bude. Pripomenula, že ZA  ťažbu sú členovia slovenskej akademickej obce a odborníci z praxe. To, že PROTI je celé Podpoľanie, samosprávy, občianske združenie, strojárske spoločnosti a rad ďalších, však už v papieroch nemala. Následne odznela reportáž o pozitívnom príklade ťažby z Turecka, kde iná spoločnosť musela zlomiť odpor miestnych a následne začať ťažiť. Z odľahlého kúta zeme sa odrazu stalo prosperujúce miesto pre život, kde aspoň jeden člen rodiny pracuje v bani, všetci sú spokojní, šťastní a žiadne mínusy ťažby v súčasnosti nevidia. Poetické.

Tí duchaprítomnejší si klikli na stránku slovenskej ťažobnej spoločnosti, ktorá v svojich oznamoch informovala o expedícii v Turecku, ktorej sa zúčastnila „skupina novinárov“. A aj ten zo spomínanej televízie. Čo z toho vyplýva? Že ťažobná spoločnosť vzala našich novinárov do tureckej bane (čo televízia akosi zabudla spomenúť) a onedlho už bola na svete vyslovene pozitívna reportáž, kde nie je ani zmienka o škodlivosti kyanidu a negatívach ťažby. Nikoho z neobjektívnosti a korupcie neobviňujem, ale takto načasované odvysielanie reportáže bolo buď pichnutím do osieho hniezda alebo len neuvedomelým počinom tvorcov. Ťažobná spoločnosť sa na sociálnej sieti vyjadrila, že každý zo zúčastnených novinárov mal právo reportáž spracovať, ako on chcel. A bola by hlúposť očakávať len pozitívne reportáže ako výmenu za účasť na tomto výlete, resp. expedícii.

Po tomto všetkom sa nikto nemôže čudovať, že sa Podpoľanci opäť vybrali do ulíc. Tentoraz nie pred sídlo ťažobnej spoločnosti, ale pred banský úrad, ktorý určil ťažiarom dobývací priestor. Vysokou účasťou (v médiách sa pohybuje od 800 do 1500 ľudí) jasne vyjadrili, čo si o počínaní našich úradov myslia. Že nedovolia, aby sa takto obchádzali ich práva a možnosť nakladať s vlastným územím podľa svojej vôle. Čo ma však vyslovene rozčúlilo, bola správa, ktorá sa bezprostredne po štrajku objavila v médiách.

Tá informuje o zorganizovanom „mítingu“…..

Odhadom 800 až 1 000 ľudí prišlo na míting pred budovou Obvodného banského úradu, ktorý zorganizovali občianski aktivisti, odborári a obyvatelia obcí Podpoľania.

Biely vrch, vľavo od strojární, f: Tomáš Belko

Biely vrch, vľavo od strojární, f: Tomáš Belko

 

 

Bratislava očami Stredoslovenky

08.11.2013

Slovo Bratislava sme krátko pred štátnicami používali takmer ako nadávku. Snívali sme o dobre zaplatenej práci v našom malom univerzitnom mestečku a západ brali ako skutočne najposlednejšiu možnosť. O to absurdnejšie vyznelo stretnutie po promóciách, kedy sme na intráku v Mlynskej doline skonštatovali, že sme sa sekli. Hriňovčanka, Žilinčanka, Žarnovičanka [...]

Mám 24 a moji rovesníci sa zbláznili

07.11.2013

Choroba sa prejavovala postupne. Najprv sme sa začali dusiť vlastnou pohodlnosťou a po malých kúskoch vykašliavali nahromadený barový dym. Potom nás rozbolelo nákupmi unavené svalstvo a osudy nádejného ženícha v relácii, ktorú vyhlasujeme za primitívnu, sme sledovali už len z postele. A keď sa zdalo, že je všetko stratené, s nevôľou sme pristúpili k dávkovaniu [...]

Ako Detva kašle na zlato

03.12.2012

Prvé správy o náleze zlata na Bielom Vrchu pri Detve boli veľmi strohé. Hovorilo sa o peniazoch, stovkách pracovných miest a nových príležitostiach. Spomínal sa Greenpeace, životné prostredie, haldy a mesačná krajina. Ešte predtým, ako sa k občanom dotknutých obcí dostali oficiálne informácie od ťažobnej spoločnosti, povedali zámeru NIE. A NIE hovoria dodnes.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 48074x
Priemerná čítanosť článkov: 12019x

Autor blogu

Kategórie